کاربردهای سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)



ماموریت توپوگرافی رادار شاتل (SRTM)

چرا پنجره اتمسفری در علوم زمین دارای اهمیت است ؟

تصاویر ماهواره DigitalGlobe: ووردویو(Worldview)، ژئوآی(GeoEye) و آیکونوس (IKONOS)

آموزش تحلیل های هیدرولوژی در نرم افزار Arc GIS Desktop

راهنمای طبقه بندی نزدیکترین همسایه در e-Cognition

نقشه های کروپلت – مقدمه ای بر طبقه بندی داده

تصاویر چند طیفی (Multi-spectral) در مقایسه با تصاویر ابر طیفی (Hyper-spectral)

نرم افزار Coordinate to Map V.1 برای ترسیم عوارض برداری نقطه ای، خطی و پلیگونی بر اساس اطلاعات نقطه ای برداشت شده در عملیات نقشه برداری

فتوگرافی هوایی (Aerial Photography) در مقابل ارتوفوتوگرافی (Orthophotography)

راهنمای جامع لیدار (Light Detection and Ranging – LiDAR)

سنجش از دور چیست ؟

نرم افزار Coordinate Format Changer V.1 برای تبدیل فرمت مختصات

منابع داده GIS رایگان در سطح جهانی : داده های رستری و برداری

مقدمه ای بر سرویس های نقشه کشی تحت وب (WMS)

علم داده مکانی چیست ؟

تحلیل عوارض سه بعدی

ژئوانالیتیکس: آنالیز داده های مکانی حجیم

فرمت های داده در سیستم اطلاعات جغرافیایی بخش سوم

فرمت های داده در سیستم اطلاعات جغرافیایی بخش دوم

فرمت های GIS و پسوندهای داده مکانی بخش اول

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش سی ام

انتشار نخستین تصاویر لندست 9 توسط سازمان هوا و فضای آمریکا (NASA)

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و نهم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و هشتم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و هفتم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و ششم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و پنجم

معرفی سامانه WEB GIS

نقشه تقسیمات سیاسی ایران

نقشه متوسط دمای سطح زمین ایران (LST)

نقشه حوضه های هیدرولوژیکی ایران

دانلود نقشه راههای ایران استایل 4

دانلود نقشه راههای ایران استایل 3

دانلود نقشه راههای ایران استایل 2

دانلود نقشه راههای ایران استایل 1

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و چهارم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و سوم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و دوم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و یکم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیستم
مقدمه ای بر کاربردهای سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
سیستم اطلاعات جغرافیایی یک زمینه بسیار گسترده در تکنولوژی اطلاعات است و همانند هر تکنولوژی نو ظهور دیگری، دارای کاربردهای گسترده در زمینه های مختلف است. سیستم اطلاعات جغرافیایی برای آگاهی و اشتراک دانش در ارتباط با محیط، منابع طبیعی، ریسک و خطر احتمالی و برنامه ریزی های شهری، به وجود آمده است. سازمان هایی همچون ESRI، در حال کار بر روی مدل های مختلفی هستند که در رابطه با منابع طبیعی، سیستم های پیشرفته حمل و نقل، و حتی سیستم های دفاعی در سطوح ملی و بین المللی هستند. کاربردهای GIS به ما و سازمانها امکان می دهد تا مشاهدات زمینی را انجام دهیم و سپس داده های فضایی و مکانی را در فرمت های استاندارد آنالیز و سپس تحلیل کنیم.

کاربردهای گسترده GIS در زمینه های مختلف
سیستم های اطلاعات جغرافیایی، در زمینه های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. شمار این کاربردها روز هه روز در حال افزایش است. در ادامه به برخی از کاربردهای شناخته شده GIS می پردازیم:
1- کاربرد در زمینه کشاورزی
کشاورزی یکی از مظاهر مهم تمدن انسانی است. کشاورزی تنها برای رفع نیاز به غذای انسان نیست بلکه منجر به رونق و حرکت تجارت در مقیاس جهانی می گردد. GIS در این زمینه با کاربردهای بسیاری وارد شده است که در زیر به برخی از آنها اشاره می گردد:
- خشکسالی: تشخیص مناطق تحت تأثیر خشکسالی به منظور جلوگیری از آسیب های بیشتر به گیاهان زراعی و کشاورزی، تلاش کشاورزان و کودهای گرانی که کشاورزان در زمین های خود مورد استفاده قرار داده اند.
- کنترل آفات نباتی: پیش بینی حمله آفات همچون ملخ ها و موشها از طریق داده های مکانی موجود از اراضی کشاورزی.
- آنالیز زمین و خاک: استفاده از پایگاههای دادة از پیش موجود، تصاویر ماهواره ای و حتی آنالیز میدانی
- برنامه ریزی نیازهای غذایی آینده: بر اساس نیازهای جمعیت، مدیران و کشاورزان، می توانند برای تولید محصولات مورد نیاز برنامه ریزی کنند. منابع داده مکانی و فضایی و GIS امکان اخذ تصمیم گیری های مفید و جلوگیری از تنشها را فراهم می آورد.




2- کاربرد در برنامه ریزی شهری و روستایی
توسعه دهندگان، سازندگان، معماران و مهندسین، در حال حاضر از داده های مکانی برای برنامه ریزی شهرکها و شهرهای مدرن و پیشروی آینده استفاده می کنند. به کمک اطلاعات جمع آوری شده، برنامه ریزی و اجرای پروژه ها برای مهندسین و معماران ساده تر انجام خواهد شد. هیئت حاکمه و دولتها از داده های GIS و ابزارهای موجود در آن برای برنامه ریزی بسیاری از پروژه های بزرگ بهره می برند. داده های GIS همچنین برای مهار آب های سیلابی در زمان وقوع سیلاب و بارندگی های شدید سیلابی مفید است. این سیستم همچنین برای باز طراحی شبکه های زهکشی مورد استفاده قرار می گیرد.

3- نشت نفت
نشت نفت می تواند یک مشکل غیر مترقبه و بین المللی باشد. هزینه این حوادث را جانوران دریایی و انسان هایی که به طور مستمر از آن بخش از دریا ارتزاق می کنند، خواهند پرداخت. داده های مکانی و GIS برای کنترل چنین نشت های ویرانگری مورد استفاده قرار می گیرد. طبق بسیاری گزارشها، بیشتر مواد مربوط به نشت نفت به دریا در مناطق ساحلی مالزی اتفاق می افتد. دولتها نیز از GIS برای کنترل اینچنین نشت مواد استفاده می کنند. مقرون به صرفه است که دولت ها برای کنترل این حوادث در زمینه GIS هزینه کنند تا از خسارت های انتشار و نشت مواد سمی و نفت به دریاها و آبها و رودخانه ها جلوگیری کنند که هم برای انسان مشکل ساز خواهد شد و هم زندگی آبزیان دریایی را به خطر خواهد انداخت.

4- مدیریت مخاطرات
سیستم اطلاعات جغرافیایی برای پایش نواحی مستعد فجایع و مخاطرات طبیعی مورد استفاده قرار می گیرد. داده های مکانی و فضایی و پایگاه های داده به سازمان ها و ارگان ها امکان ذخیره سازی داده ها در تمامی سطوح را فراهم می آورد. این پایگاه های داده، می تواند شامل اطلاعاتی از مناطق تحت خطر همچون بیمارستان ها و مراکز ایزوله شده در نزدیک مناطق مستعد خزر، مراکز اسکان سریع و … باشد. از سنجش از دور و GIS در مناطقی که مستعد فوران ها آتش فشانی و زمین لرزه هستند، می توان استفاده نمود. با استفاده از این دو تکنولوژی، سازمان ها و ارگان ها و شهرداری های هر شهر یا منطقه ای می تواند برای جلوگیری از آسیب ها و صدمات احتمالی ناشی از این مخاطرات آمادگی داشته باشد. کاربرد و استفاده از GIS در بخش مدیریت مخاطرات ایجاد آگاهی بیشتر و نیز آمادگی در برابر خطرات احتمالی آینده می باشد.

5- ناوبری و نقشه کشی
امروزه بهترین نمونه از نقشه کشی و ناوبری جهانی نقشه های گوگل یا Google Maps می باشد. این سرویش شرکت گوگل پر استفاده ترین سرویس شرکت گوگل در مقیاس جهانی است. مردم سراسر جهان از این سیستم نقشه گوگل در سفرشان به مناطق جدید و نیز برای مشاهده هر مکانی استفاده می کنند. این سیستم های نقشه نیز برای شرکت های تاکسیرانی و تاکسی های اینترنتی نیز کاربردهای گسترده و وسیعی دارد. سیستم های موقعیت یابی جهانی GPS به همراه GIS امکانات بسیاری در تجربه ناوبری کاربران این سامانه ها قرار می دهند. این مسئله نه تنها در مورد نمایش اطلاعات به کاربران نیست بلکه آنها حتی قادر خواهند بود اطلاعاتی را نیز که بر روی نقشه وجود ندارد به نقشه ها اضافه کنند و از این طریق بین سیستم های نقشه کشی و کاربران تعامل بیشتری ایجاد گردد.

6- مکانیابی سدها و مخازن نگهداشت آب
داده های مکان برای یافتن بهترین مکان برای ایجاد مخازن و سدها مورد استفاده قرار می گیرند. برای انتخاب موقعیت هر سد یا مخزن نگهداشت آبی، فاکتورهای بسیار وجود دارد که بایستی لحاظ گردد، این عوامل شامل عوامل اقتصادی، شرایط محیطی و فاکتورهای مهندسی است. داده های مکانی دارای تمامی اطلاعات مربوط به این فاکتورها است، در نتیجه عاقلانه است که از GIS پیش از اجرای این چنین پروژه های مهندسی بزرگی، به طور گسترده استفاده شود.

7- مدیریت پوشش گیاهی و جنگل زدایی
استفاده از داده های مکانی مربوط به اراضی جنگلی، به سازمان ها و ارگان ها و نیز دولت ها اجازه می دهد که تا نرخ جنگل زدایی را دنبال کنند. اطلاعات قبلی از دوره های زمانی مختلف برای آنالیز داده ها مورد استفاده قرار می گیرد، در نتیجه حاکمان و مدیران می توانند در مدیریت پوشش گیاهی و جنگل زدایی از آنها استفاده کنند. به دلیل افزایش نرخ جنگل زدایی، مدیران حکومتی به دنبال ردیابی تغییرات و تحولات جنگل ها و درختان از طریق آنالیز داده های مربوط به آنها هستند. پایگاه های داده مختلف، برای پروژه های پیشنهادی جنگلکاری مورد استفاده قرار می گیرند. با استفاده از نقشه های Heat Map و منابع تصویری موجود، داده ها را می توان طبقه بندی و نمایش داد تا در اقدامات آتی مورد استفاده قرار گیرند.

8- GIS برای تجارت، بازاریابی و فروش
به جز تمامی کاربردهای GIS که در بالا به آنها اشاره شد، سیستم اطلاعات جغرافیایی دارای کاربردهای ظاهراً غیر رایج و مرسوم در بازاریابی تجاری و در زمینه بازاریابی فروش می باشد. پایگاههای داده مکانی داده های مشتریان، کمپانی های بازاریابی و حوزه های فروش را ذخیره سازی می کنند. این کاربرد، کمپانی ها و سازمان ها را قادر می سازد تا به صورت استراتژیک رقابتی تر شده و در زمینه بازاریابی قوی تر عمل کنند.

نتیجه گیری
با نگاه بر این سیستم قدرتمند و کاربردهایش متوجه خواهیم شد که کاربردهای این سیستم قوی و گسترده به مانند داده هایی که مورد استفاده قرار می دهد، محدودیت نداشته و روز به روز در حال توسعه و گسترش است. محققان و تحلیل گران به صورت روزمره و مداوم کاربردهای جدیدی برای این تکنولوژی خلق می کنند. کاربردهای این سیستم همچنان در حال توسعه و گسترش بوده و روزبه روز گسترش و تکامل می یابد. استفاده از GIS تنها محدود به 6 – 7 کاربرد خاص نبوده و بیش از 1000 کاربرد مختلف در زمینه های مختلف برای این سیستم می توان متصور شد. باستان شناسی، زمین شناسی، مدیریت پسماند، مدیریت منابع طبیعی، و حتی زمینه هایی همچون بانکداری و بازاریابی نیز بخشی از کاربردهای وسیع این سیستم به شمار می آیند. اینطور به نظر می رسد که در آینده نزدیک، GIS با هر چیزی ترکیب شده و به همین دلیل است که کمپانی هایی مانند Google Map و Here Map بر روی پیش نمونه هایی همچون اینترنت اشیا علاقه دارند که بتوان همه اشیا و ابزار پیرامون را به یکدیگر متصل و مرتبط نمود.


مقدمه ای بر برنامه نویسی کامپیوتر بخش سخت افزار

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش پنجم

ابزارهای برنامه نویسی (Programming Tools)

دانلود رایگان محاسبه سرعت دانلود و آپلود اینترنت

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش هفدهم

نقشه های زمین شناسی اسکن شده ایران در مقیاس 1:250000

تبدیل مختصات در نرم افزار Global Mapper

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش سیزدهم (توابع مرسوم پایتون)

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش هفتم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش پانزدهم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش نوزدهم

نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه جازموریان به شماره NG-40-4

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش چهارم

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش اول

روش دانلود لایه های برداری لایه ها و عوارض شهری OSM

فیلم آموزشی زمین مرجع یا ژئورفرنس لایه ها و داده های مکانی در نرم افزار Arc GIS Pro

مقدمه ای بر برنامه نویسی کامپیوتر (بخش مبانی برنامه نویسی)

روش های ترانسفورم (Transformation) مختصاتی در نرم افزار ArcGIS Pro

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش دوازدهم (پروسه توسعه نرم افزار)

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش نهم (نمادهای علمی، ارزیابی عبارات و اولویت اجرای اپراتورها)

نرم افزار Arc GIS Desktop در مقابل Arc GIS Pro

برنامه نویسی پایتون بخش هفتم (متغیرها، دستور انتساب و عبارات)

برنامه نویسی پایتون بخش ششم (Identifiers)

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش هجدهم

فیلم آموزشی زمین مرجع یا ژئورفرنس لایه ها و داده های مکانی در نرم افزار Global Mapper

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش ششم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش پنجم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش سوم (محاسبات ریاضی، استایل و خطاها در برنامه نویسی)

برنامه نویسی پایتون بخش هشتم (انتساب چندگانه، ثابت ها، نوع-داده های عددی و اپراتورها)

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش هشتم

معرفی توانایی ها و ویژگی های ماهواره لندست 9

دانلود رایگان تصاویر ماهواره ای ژئورفرنس شده با رزولوشن بالا

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش دهم (اپراتورهای انتساب گمارشی)

دانلود نرم افزار Arc GIS Pro 2.5 + روش نصب گام به گام

نرم افزار Terrain Morphometer V.1 برای اجرای آنالیز مورفومتری از مدل رقومی ارتفاعی

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش سوم

نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه زابل به شماره NH-41-1

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش چهارم (برنامه نویسی مقدماتی در پایتون)

آشنایی و معرفی اولیه Google Earth Engine

دیدگاهتان را بنویسید