نرم افزار Summit Detector V.1 برای تشخیص خط الراس ها و قلل از مدل رقومی ارتفاعی

معرفی نرم افزار Summit Detector V.1
نرم افزار Summit Detector نتیجه تجربیات علمی و عملی سالها است که در این بسته نرم افزاری متجلی شده است. مایه افتخار ماست که توانستیم با تلاش و کوشش مستمر بسته نرم افزاری Summit Detector را به جامعه مهندسی و علمی سیستم اطلاعات جغرافیایی عرضه داریم و از این بابت شکر گذار نعمت های ایزد منان هستیم. نرم افزار Summit Detector یک پروژه در حال توسعه است و ان شا الله ورژن های توسعه یافته در آینده نزدیک منتشر خواهد شد.
قابلیت های مهم نرم افزار Summit Detector V.1
نرم افزارSummit Detector یک نرم افزار تخصصی بومی و کاملاً ایرانی در زمینه سیستم اطلاعات جغرافیایی است که از پشتوانه علمی و مهندسی بهره می برد. در زیر به بخشی از قابلیت های کلیدی این نرم افزار اشاره می شود. این نرم افزار قابلیت تفکیک خط الرأس های سطوح توپوگرافیکی زمین را با کیفیت بسیار بالا دارد و امکان تشخیص و ترسیم خط الرأس های سطوح توپوگرافی زمین را در فرمت رستری فراهم می آورد. امکان تغییر مقیاس و تغییر درجات Generalization به خوبی در این سیستم تعبیه شده است. قابلیت شناسایی و استخراج قلل از سطوح توپوگرافیکی به صورت مختصات دقیق X,Y,Z را دارا می باشد. از دو نوع سیستم مختلف در استخراج خط الرأس های سطوح توپوگرافی بهره می برد: در سیستم نخست، از یک تفکیک طیفی یا Fuzzy بهره می برد و در رویکرد دیگر از یک تفکیک Binary استفاده می کند. در هر دو رویکرد امکان شناسایی و استخراج قلل با درجات قابل تنظیم توسط کاربر وجود دارد. از ویژگی های قابل توجه در این نرم افزار استفاده از الگوریتم های شناور و تنظیم شونده را می توان نام برد که امکان تنظیم با سطوح مختلف مقیاس را فراهم می آورد. این نرم افزار به سادگی قابل نصب بر روی سیستم عامل ویندوز است. علاوه بر این، نرم افزار Summit Detector امکان سفارشی سازی شدن توسط نیازهای کاربران را داراست.
روش نصب نرم افزار Summit Detector V.a
برای نصب نرم افزار Summit Detector V.1 بر روی فایل نصب که در اختیار شما قرار داده می شود، کلیک کنید تا وارد محیط نصب نرم افزار شوید.

با کلیک بر روی آیکن نصب نرم افزار به طوری که در شکل بالا ملاحظه می شود وارد مراحل نصب خواهید شد. محیط نصب نرم افزار بسیار ساده و مراحل نصب به سرعت و تنها با چند کلیک انجام می شود. به محض کلیک بر روی آیکن نصب نرم افزار وارد محیط نصب مطابق با شکل زیر می شوید:

در پنجره نصب نرم افزار بر روی دکمه Continue کلیک کنید. با کلیک بر روی دکمه Continue وارد پنجره دیگری مطابق با شکل زیر خواهید شد.

در این پنجره می توانید مسیر نصب نرم افزار را تغییر دهید و یا آنکه مسیر پیش فرض را پذیرفته و بر روی Install کلیک کنید. با کلیک بر روی دکمه Install مراحل نصب نرم افزار در مسیر مشخص شده آغاز می گردد. چند لحظه منتظر بمانید تا مراحل نصب به اتمام برسد.

بعد از آنکه مراحل نصب نرم افزار به اتمام رسید پیامی مبنی بر اتمام موفقیت آمیز نرم افزار مطابق با شکل زیر نمایش داده می شود. بعد از اتمام مراحل نصب نرم افزار آیکن میانبر مربوط به نرم افزار بر روی دسکتاپ ظاهر می شود.

با دابل کلیک بر روی آیکن نرم افزار که بر روی دسکتاپ ظاهر شده است نرم افزار باز خواهد شد.

اجزای نرم افزار Summit Detector V.1
در این بخش به توضیح بخش های مختلف نرم افزار می پردازیم. نرم افزار شامل 5 کادر مختلف می باشد که در شکل زیر شماره گذاری شده و به ترتیب توضیح داده شده است.

کادر شماره 1: Input Raster
در کادر شماره 1، فایل رستری مدل رقومی ارتفاعی را به نرم افزار معرفی کنید. بدین منظور از دکمه Browse که در این کادر قرار دارد استفاده کنید. لازم به یادآوری است که فرمت مورد پشتیبانی در این نرم افزار فرمت ASCII با دنباله .asc می باشد. در صورتی که مدل رقومی ارتفاعی شما دارای فرمتی به غیر از ASCII باشد می توانید از طریق نرم افزارهایی همچون Global Mapper و یا Arc GIS اقدام به تغییر فرمت آن کنید.
کادر شماره 2: Moving Window Dimension
در کادر شماره 2 به طوری که در شکل زیر نشان داده شده است، می توانید ابعاد پنجره آنالیزگر را تعیین کنید. اندازه ای که در برای پنجره آنالیزگر در این بخش تعریف می کنید بهتر است اعداد فرد در فرد و یکسان برای Row و Column تعریف گردد. در ورژن کنونی امکان آنالیز با ابعاد غیر فرد و متفاوت وجود ندارد که البته در ورژن های آتی قابلیت عملکرد با ابعاد غیر فرد در فرد و ناهمسان نیز فراهم خواهد شد. بعد از وارد نمودن ابعاد پنجره آنالیزگر (Moving Window) می توانید بر روی دکمه Show Window کلیک کنید تا به صورت گرافیکی پنجره نمایش داده شود.

با کلیک بر روی دکمه Show Window پنجره آنالیزگر نمایش داده می شود. در صورتی که بر روی سلول های این پنجره کلیک کنید به رنگ سبز یا قرمز نمایش داده می شود. اگر ابعاد Row و Column را اعدادی فرد و یکسان وارد کرده باشید رنگ سلول ها در پنجره آنالیزگر به رنگ سبز خواهد بود در غیر این صورت به رنگ قرمز نمایش داده می شوند.


کادر شماره 3: Fuzzy Detection
به طور کلی دو رویکرد در تشخیص قلل و خط الرأس ها از مدل رقومی ارتفاعی وجود دارد. رویکرد اول تشخیص طیفی یا Fuzzy است که به ازای هر پیکسل درصد شباهت به قله محاسبه و درج می گردد. این رویکرد در بخش کارتوگرافی و تشخیص نقاط قله از مدل رقومی ارتفاعی عملکرد بهتری دارد. رویکرد دوم مربوط به تشخیص باینریک خط الرأس ها و قلل می باشد.

در کادر Fuzzy Detection به طوری که در تصویر فوق ملاحظه می شود، امکان تشخیص خط الرأس ها و قلل به صورت رستری و لیست نقاط XYZ وجود دارد.

با توجه به شماره گذاری هایی که بر روی کادر Fuzzy Detection قرار گرفته است، به ترتیب به توضیح در مورد هر یک می پردازیم. در بخش شماره 1: در قسمت Threshold عددی بین 0 تا 100 را وارد کنید هر قدر این آستانه یا Threshold را اعداد بزرگتری انتخاب کنید، استخراج قلل اصلی تر و قله هایی که کاملاً فرم برجسته داشته باشد و به نسبت محیط اطراف خود ارتفاع بیشتری دارد، تشخیص و استخراج می گردد. در بخش شماره 2: در قسمت Summit Points Output File می توانید مسیر فایل ذخیره سازی نتایج مربوط به استخراج موقعیت مختصاتی نقاط قلل را تعیین کنید. بدین منظور از دکمه Browse استفاده نموده و مسیر ذخیره سازی فایل را تعریف کنید. در بخش شماره 3: به نام output Raster Path مسیر فایل رستری خروجی را تعیین کنید. در این بخش شما با استفاده از دکمه Browse می توانید مسیر ذخیره سازی فایل را تعیین کنید تا یک فایل رستری به فرمت .asc در آن مسیر ایجاد و نتایج در آن ذخیره سازی شوند.
در نهایت، با تکمیل کادرهای مورد نیاز که شامل Input Raster، Row Size و Column Size و Threshold و بخش های Summit Points Output File و Output Raster Path می گردد، می توانید بر روی دکمه سبز رنگ Run Model که در کادر Fuzzy Detection قرار دارد، برنامه را اجرا و نتایج را مشاهده کنید.
کادر شماره 4: Binary Detection
رویکرد دوم در تشخیص قلل در نرم افزار Summit Detector V.1 در کادر Binary Detection قرار دارد. در این بخش که کاملاً مستقل از بخش قبلی عمل می کند، می توانید تشخیص قلل و خط الرأس ها را با یک رویکرد باینریک و غیر طیفی انجام دهید.

در کادر Binary Detection مطابق با شماره گذاری هایی که در شکل زیر مشاهده می شود، به توضیح هر آیتم می پردازیم.

در کادر Binary Detection در بخش شماره 1: به نام Threshold بایستی درصد شباهت به قله را تعیین کنید. در صورتی که به دنبال نقاط قلل به طور دقیق باشید این مقدار را برابر با 100 قرار دهید. در غیر این صورت هر چقدر اعداد کمتری در این کادر وارد کنید، تشخیص قلل با تولرانس بیشتری انجام شده و در نتیجه شبکه خط الرأس ها نیز در دامنه عملکرد الگوریتم ای آن قرار می گیرند. در کادر شماره 2: به نام Summit Points Output File مسیر ذخیره سازی فایل xyz مربوط به موقعیت مکانی قلل تشخیص داده شده بر اساس آستانه تعریف شده (Threshold) را تعیین می کند. بدین منظور از دکمه Browse استفاده نموده و مسیر ذخیره سازی فایل را تعریف کنید. در بخش شماره 3: به نام Output Raster Path می توانید مسیر ذخیره سازی رستر باینری نتایج را تعیین کنید. لازم به ذکر است که نتایج در فرمت رستری ASCII برونداد می گردد.
نهایتاً با تکمیل کادرهای مورد نیاز که شامل Input Raster، Row Size و Column Size و Threshold و بخش های Summit Points Output File و Output Raster Path می گردد، می توانید بر روی دکمه سبز رنگ Run Model که در کادر Binary Detection قرار دارد، برنامه را اجرا و نتایج را در مسیرهای تعیین شده مشاهده کنید.
کادر شماره 5: Window
نهایتاً در کادر Window می توانید با استفاده از دکمه Close پنجره نرم افزار را ببندید.
لازم به ذکر است که در گوشه پائین و سمت راست پنجره نرم افزار، Progress Bar مربوط به مدل های Fuzzy Detection و Binary Detection مشاهده می شوند. زمانی که اجرای مدل ها به اتمام برسد درصد پیشرفت نوار پردازش بر روی عدد 100 درصد قرار می گیرد که نشان دهنده اتمام پردازش می باشد.
نمونه های خروجی از نرم افزار
در ادامه چند نمونه از خروجی های نرم افزار ارائه می شود تا جنبه های مختلفی از کارکرد نرم افزار Summit Detector بهتر مشخص شود.








علم داده مکانی چیست ؟

گیرنده های GPS چگونه کار می کنند ؟ سه گانه سازی در مقابل مثلث بندی

دانلود و روش نصب نرم افزار Surfer 24

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش چهارم

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش هشتم

معرفی هفت منبع داده اقلیمی رایگان جهانی

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و نهم

معرفی سامانه WEB GIS

روش نصب نرم افزار Envi 5.6

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه قشم به شماره NG-40-6

نقشه های زمین شناسی اسکن شده ایران در مقیاس 1:250000

راهنمای طبقه بندی نزدیکترین همسایه در e-Cognition

تحلیل عوارض سه بعدی

ژئودزی: ریاضیات مکان

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش دوم

فیلم آموزشی زمین مرجع یا ژئورفرنس لایه ها و داده های مکانی در نرم افزار Surfer

تصاویر ماهواره ای DigitalGlobe: وردویو(Worldview)، ژئوآی(GeoEye) و آیکونوس (IKONOS)

ماهواره لندست 9

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و پنجم

دانلود و روش نصب نرم افزار Global Mapper 24

دیدگاهتان را بنویسید