روش ژئورفرنس در نرم افزار Didger
در این نوشته سعی داریم روش زمین مرجع سازی یا ژئورفرنس یک لایه رستری از نوع نقشه اسکن شده را در نرم افزار Didger آموزش دهیم. برای دانلود نرم افزار Didger به لینک زیر مراجعه کنید:
بعد از دانلود نرم افزار Didger می توانید به بخش آموزش نصب نرم افزار Didger بروید. بدین منظور بر روی لینک زیر کلیک کرده و آموزش نصب نرم افزار Didger را دنبال کنید:
برای آشنایی اولیه با نرم افزار Didger و قابلیت ها و توانایی های ویژه آن می توانید به لینک زیر مراجعه کنید:
آشنایی مقدماتی با نرم افزار Didger
بعد از آنکه نرم افزار را بر روی سیستم کامپیوترتان نصب کردید. نرم افزار را باز نموده و وارد محیط نرم افزار شوید. برای ژئورفرنس نمودن یک لایه رستری (که در اینجا یک نقشه اسکن شده پوششی توپوگرافی است ) مراحلی که در ادامه با شکل توضیح داده شده است را دنبال کنید.

گام نخست: ورود نقشه به محیط نرم افزار Didger
برای ورود نقشه به محیط نرم افزار Didger مطابق با شکل بر روی منوی File کلیک نموده و سپس گزینه Import ا انتخاب کنید.

در پنجره ای که باز می شود به مسیر قرارگیری فایل نقشه رفته بر روی آن کلیک کنید تا نقشه به طور خودکار در پنجره Image Registration Warping باز شود. در نرم افزار Didger در صورتی که نقشه دارای رفرنس مکانی نباشد به طور خودکار وارد این بخش خواهد شد.

گام دوم: تنظیم سیستم مختصات
در پنجره Image Registration and Warping مطابق با شکل عمل کنید. ابتدا به کادر Specify Coordinate System بروید و گزینه Specify را انتخاب نموده و بر روی دکمه Coordinate System کلیک کنید. در صورتی که سیستم مختصاتی نقشه ای که قصد ژئورفرنس کردن آن را دارید به صورت سیستم مختصات تصویری از نوع جغرافیایی بود، گزینه Projected Coordinate را انتخاب و مطابق با شکل گزینه Geographic (lon/Lat) را انتخاب نموده و گزینه World Geodetic 1984 را انتخاب کنید. سپس پنجره Assign Coordinate System را تأیید و ببندید.

گام سوم: وارد کردن نقاط کنترل زمینی یا GCPs
اکنون بایستی در پنجره Image Registration and Warping از آیکن Zoom در گوشه بالا و سمت چپ نرم افزار استفاده نموده بر روی گوشه های نقشه که نقاط کنترلی در آن وجود دارد ناوبری کنید. نرم افزار Didger به صورت خودکار چهار نقطه کنترلی در لیست نقاط GCPs اضافه می نماید. در صورتی که به نقاط کمتر و یا بیشتری نیاز داشتید می توانید از دکمه های پنل سمت راست استفاده کنید و از دکمه های Add Point و یا Delete Point استفاده کنید. در مورد مثال حاضر ما دقیقاً به چهار نقطه کنترلی نیاز داریم. در نتیجه بر روی نقطه کنترلی اول در لیست کلیک می کنیم. سپس با استفاده از دکمه های ناوبری بر روی یکی از گوشه های نقشه Zoom کرده و با استفاده از آیکن Select a Calibration point بر روی گوشه نقشه کلیک می کنیم تا مختصات تصویر که یک مختصات غیر واقعی است از نقشه دریافت شود. و در بخش Image X و Image Y وارد گردد. اکنون مختصات را از گوشه های نقشه خوانده و در بخش Reference X و Reference Y وارد کنید. همین فرایند را برای تمامی نقاط دیگر که در این مثال سه نقطه واقع شده در سه گوشه دیگر نقشه است، تکرار کنید.

گام چهارم: انتخاب روش ترانسفورم یا Warp
اکنون که نقاط کنترل زمینی یا GCPs را وارد کرده اید می توانید نوع روش ترانسفورم یا Warp را از لیست کشویی Warp Method به طوری که در شکل زیر مشاهده می کنید، انتخاب کنید. لازم به توضیح است که روش های مختلفی در لیست روش های ترانسفورم وجود دارد وامکانات مختلفی برای تغییر شکل ایجاد می نمایند، که می تواند شامل جا به جایی، چرخش، پیچش یا خمش، تغییر مقیاس و … باشد. در مورد نحوه عملکرد این روش ها در مقالات دانش-محور در نوشته های آتی به توضیح و تفصیل بیشتری در مورد هر یک خواهیم پرداخت. به هر حال با انتخاب روش First order Polynomial امکان جا به جایی، چرخش و تغییر مقیاس خواهید داشت ولی هیچگونه انحنایی در لایه های شما ایجاد نمی شود. در صورتی که مطمئن هستید نقشه های شما به درستی اسکن شده اند و در زمان اسکن هیچگونه تغییر شکل و اعوجاجی نداشته اند بهتر است از این روش استفاده کنید.

گام پنجم: انتخاب نوع روش Resample
در بخش کادر Resample Method که در پنجره فوق با کادر قرمز رنگ مشخص شده است، می توانید نوع روش Resample را انتخاب کنید. در این کادر دو روش مختلف وجود دارد یکی روش Bi-linear Interpolation و دیگری روش Nearest Neighbor می باشد. روش نخست برای فایل های رستری پیوسته (مانند مدل رقومی ارتفاعی) و روش دوم برای فایل های شبکه گسسته (مانند نقشه های اسکن شده یا تصاویر ماهواره ای و عکس های هوایی) است. در نتیجه در اینجا به دلیل استفاده از یک رستر گسسته روش Nearest Neighbor را باید انتخاب کنیم. با تأیید پنجره Image Registration and Warping نقشه ژئورفرنس شده و در بخش Display یا نمایش نرم افزار نمایش داده می شود.

گام ششم: ذخیره سازی فایل نقشه در مسیر خروجی
در این مرحله نقشه ای که در مراحل قبل ژئورفرنس شده است، در مسیری که انتخاب خواهید کرد، ذخیره می گردد. توجه داشته باشید که نقشه را در صورتی که Export نکنید، اطلاعات مربوط به رفرنس مکانی که در این مرحله ایجاد نموده اید از دست خواهد رفت. در نتیجه لازم است که این مرحله را تکمیل کنید. به منظور ذخیره سازی نقشه از منوی File گزینه Export را انتخاب کنید تا وارد پنجره Export شود.

در پنجره Export مسیر، نوع فرمت و نام ذخیره سازی فایل را انتخاب و بر روی دکمه Save کلیک کنید.

در پنجره Export Option به طوری که در شکل زیر نمایش داده شده است. بر روی سربرگ Size and Color کلیک کنید و ابعاد فایل خروجی را تعریف کند. هم می توانید به صورت سطر و ستونی و هم به صورت PPI یا Pixel Per Inch این کار را انجام دهید. سپس وارد سربرگ Spatial Reference شوید.

در سربرگ Spatial Reference به طوری که در شکل زیر مشاهده می شود، علامت تیک در کنار دوگزینه ESRI World File و ESRI .PRJ file قرار دهید. این پنجره را تائید کنید.

اکنون نقشه شما به درستی زمین مرجع یا ژئورفرنس شده و در مسیری که شما تعیین کرده اید ذخیره سازی شده است.
دیدگاهتان را بنویسید