روش های Transformation در نرم افزار Didger


هزار کاربرد و استفاده GIS

آنالیز رستری در سیستم اطلاعات جغرافیایی – مکانی (GIS)

تفاوت بین ژئوماتیک (Geomatics) و جی آی اس (GIS)

50 ماهواره تاثیر گذار در تاریخ سنجش از دور

جدول تناوبی تحلیل های مکانی در GIS

معرفی هفت منبع داده اقلیمی رایگان جهانی

چرخش قطبی در مقابل چرخش خورشید آهنگ

آنالیز تصویر شئی گرا (OBIA)

تعامل انرژی در سنجش از دور : انعکاس، جذب و گسیل انرژی

معرفی 6 منبع رایگان داده های لیداری

آشنایی با SAR با استفاده از مثال

برنامه لندست : 50 سال آرشیو از تصاویر سطح زمین

دانلود رایگان نرم افزار ArcGIS Pro 2.8

ابر نقطه ای چیست ؟

انواع نقشه ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی: 25 روش مختلف و جذاب برای نمایش داده های مکانی در GIS

تصحیحات اتمسفری در سنجش از دور چیست ؟

سیستم های تصویر نقشه چیست ؟ و چرا بعضا برای ما گمراه کننده هستند ؟

ژئودزی: ریاضیات مکان

گیرنده های GPS چگونه کار می کنند ؟ سه گانه سازی در مقابل مثلث بندی

مأموریت توپوگرافی رادار شاتل (SRTM)

چرا پنجره اتمسفری در علوم زمین دارای اهمیت است ؟

تصاویر ماهواره ای DigitalGlobe: وردویو(Worldview)، ژئوآی(GeoEye) و آیکونوس (IKONOS)

راهنمای طبقه بندی نزدیکترین همسایه در e-Cognition

نقشه های کروپلت – مقدمه ای بر طبقه بندی داده

تصاویر چند طیفی (Multi-spectral) در مقایسه با تصاویر ابر طیفی (Hyper-spectral)

فتوگرافی هوایی (Aerial Photography) در مقابل ارتوفوتوگرافی (Orthophotography)

راهنمای جامع لیدار (Light Detection and Ranging – LiDAR)

سنجش از دور چیست ؟

منابع داده GIS رایگان در سطح جهانی : داده های رستری و برداری

مقدمه ای بر سرویس های نقشه کشی تحت وب (WMS)

علم داده مکانی چیست ؟

تحلیل عوارض سه بعدی

ژئوانالیتیکس: آنالیز داده های مکانی حجیم

فرمت های داده در سیستم اطلاعات جغرافیایی بخش سوم

فرمت های داده در سیستم اطلاعات جغرافیایی بخش دوم

فرمت های GIS و پسوندهای داده مکانی بخش اول

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش سی ام

انتشار نخستین تصاویر لندست 9 توسط سازمان هوا و فضای آمریکا (NASA)

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و نهم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و هشتم
روش های Transformation در نرم افزار Didger

دانلود و نصب نرم افزار Didger
نرم افزار Didger یکی از بسته های نرم افزاری مجموعه نرم افزاری Golden Software است که پوشش دهندة سیستم اطلاعات جغرافیایی است و بخش مربوط به تصحیح مکانی و یا ژئورفرنس لایه ها و نقشه را بر عهده دارد. برای دانلود و ملاحظه نحوه نصب این نرم افزار به لینک زیر مراجعه کنید:
آشنایی اولیه با نرم افزار Didger
برای آشنایی اولیه با نرم افزار Didger و آشنایی با امکانات کلی این نرم افزار می توانید به صفحه ای که در لینک زیر قرار داده شده است مراجعه کنید.
به طور کلی روش هایی که برای ترانسفورم مختصاتی از فضای تصویر به فضای نقشه مورد استفاده قرار می گیرد و به نام روش های Wrapping Method و یا Transformation Method نامیده می شوند، دارای کاربردهای مختلفی هستند که البته یکی از اصلی ترین کاربردهای آنها در سیستم اطلاعات جغرافیایی، مربوط به بخش زمین مرجع نمودن لایه ها و نقشه ها است. در نتیجه هنگام زمین مرجع نمودن لایه ها و نقشه ها نیاز با انتخاب یک روش تبدیل یا تغییر مختصات از فضای تصویر به فضای نقشه هستیم.
آموزش نحوه ژئورفرنس یا زمین مرجع نمودن لایه ها و نقشه ها در نرم افزار Didger
برای آشنایی با روش کاربردی زمین مرجع نمودن لایه ها در نرم افزار Didger و استفاده کاربردی از روش های ترانسفورم در حین عملیات Image Registration می توانید به صفحه زیر مراجعه کنید.
در این نوشته هدف آشنایی با روشها و متدهایی است که در نرم افزار Didger در بخش تصحیح مختصاتی یا ژئورفرنس مورد استفاده قرار میگیرد تا فضای مختصاتی لایه ها را از فضای مختصاتی تصویر به فضای مختصاتی نقشه تبدیل نموده تا این طریق توجیه مکانی لایه ها و نقشه امکان پذیر گردد.
چرا باید لایه ها و نقشه ها را زمین مرجع نمود ؟
به طور کلی در سیستم اطلاعات جغرافیایی تمامی لایه ها و نقشه ها بایستی دارای سیستم مختصات واقعی و جهانی باشند مگر در موارد بسیار نادر و خاص بسته به نیاز یا الزام خاص و موردی در یک پروژه مشخص. اینکه سیستم های مختصاتی لایه ها و نقشه هایی که در سیستم اطلاعات جغرافیایی و همچنین سامانه های سنجش از دوری مورد استفاده قرار می دهیم، یکسان باشد امکانات بسیاری در اختیار ما قرار خواهد داد. مهم ترین امکانی که در این زمینه در اختیاز ما قرار خواهد گرفت امکان تلفیق و ترکیب لایه ها و نقشه ها است. یعنی ما به سادگی خواهیم توانست نقشه ها و لایه های مختلف از منابع مختلف که البته مربوط به ی منطقه مشخص هستند را با یکدیگر ترکیب نمود و یا آنکه همزمان نمایش داد و به طور کلی با ترکیب برخی از لایه ها، نقشه های موضوعی مختلفی تهیه نمود. علاوه بر نمایش و کارتوگرافی در بخش ویرایش لایه ها در بخش مربوط به تحلیل های مکانی، محاسبات هندسی (مانند طول، محیط، مساحت، جهت) و بسیاری مواقع دیگر نیاز به زمین مرجع نمودن لایه ها خواهیم داشت.
آشنایی با روشهای Transformation در نرم افزار Didger
در نرم افزار Didger روش های مختلفی برای ترانسفورم یا تبدیل یا تغییر شکل از فضای مختصاتی تصویر به فضای مختصاتی نقشه در حین عملیات ژئورفرنس نقشه ها و لایه ها در دسترس وجود دارد. شکل زیر مجموعه این روش ها را نشان می دهد. در ادامه این مطلب به توضیح بیشتری در مورد هر یک می پردازیم.

قبل از اینکه به توضیحات بیشتری در مورد روش های Transformation یا Wrapping Method در نرم افزار Didger بپردازیم، لازم به ذکر است که لیست این روش ها در نرم افزار Didger در پنجره Image Registration and Warping به طوری که در شکل زیر مشاهده می شود، قرار دارد. متناسب با تعداد نقاط کنترلی که به نقشه اضافه کنید لیست روش ها تکمیل می گردد و نهایتاً به 10 روش مختلف خواهد رسید. در ادامه به توضیح در مورد هر یک خواهیم پرداخت.


1- روش ترانسفورم مختصاتی Affine Polynomial
رایج ترین روش ترانسفورم در میان روش های موجود روش Affine Transformation می باشد. روش Affine Transformation یک زیر شاخه ای از روش Bi-linear Interpolation می باشد. روش ترانسفورم Bi-linear چرخش، جا به جایی، و تغییرمقیاس در جهات طولی و عرضی را پشتیبانی می کند. در این روش متعامد بودن خطوط X و Y می تواند تغییر کند ولی خطوط موازی همچنان موازی خواهند بود. تبدیل Affine polynomial یک مربع را به متوازی الاضلاع تبدیل می کند و یا دایره را به بیضی تبدیل می کند، به طوری که شکل و جهت قرارگیری آن با فرم اولیه یکسان است. نتایجی که از روش ترانسفورم Affine به دست می آید، شاید به خوبی نتایجی که از روش Polynomial درجه بالا نباشد. حداقل تعداد نقاط کنترلی مورد نیاز برای اجرای این روش، 3 نقطه کنترل زمینی است. در حالی که برای محاسبه خطای RMS نیاز به حداقل 4 نقطه کنترل زمینی است. در نتیجه هنگام استفاده از این روش در صورتی که نیاز به برآورد خطای RMS داشته باشید. بایستی از چهار نقطه کنترل استفاده کنید. در شکل گرافیکی زیر تغییر شکلی که یک مبدل Affine Polynomial بر روی یک شبکه متعامد ایجاد می کند نشان داده شده است:

2- روش ترانسفورم مختصاتی First Order Polynomial
در روش ترانسفورم First order Polynomial فواصل مساوی بین نقاط در امتداد یک خط حفظ می گردد اما در امتداد خطوط اریب یا قطری اینگونه نیست. حداقل تعداد نقاط کنترل زمینی مورد نیاز 4 نقطه کنترلی یا GCPs می باشد. در شکل زیر تغییر شکلی که یا مبدل First Order Polynomial بر روی یک شبکه متعامد ایجاد می کند.

3- روش ترانسفورم مختصاتی Second order Polynomial
حداقل تعداد نقاط کنترل زمینی مورد نیاز برای اجرای روش Second Order Polynomial شش نقطه کنترلی می باشد. در شکل زیر تغییر شکلی که در مبدل Second Order Polynomial امکان پذیر است بر روی یک شبکه متعامد نشان داده شده است. در این روش امکان ایجاد انحنا در شبکه رستری را فراهم نموده و در نتیجه در مواقعی که نیاز به پیچش و انحنا علاوه بر چرخش و جا به جایی و تغییر مقیاس، نیاز باشد می توان از این روش استفاده نمود.

4- روش ترانسفورم مختصاتی Third Order Polynomial
حداقل تعداد نقاط کنترلی برای اجرای روش Third Order Polynomial یا چند جمله ای درجه سوم، 10 نقطه کنترلی یا GCPs است. در شکل گرافیکی زیر، انحنایی که یک مبدل چند جمله ای درجه سوم بر روی یک شبکه متعامد می تواند ایجاد کند، نشان داده شده است. به طوری که در این روش مشاهده می شود آزادی عمل بیشتری در ایجاد انحنا در این روش تغییر شکل وجود دارد. در مواقعی که انطباق ضعیفی بین نقاط کنترل زمینی و اطلاعات لایه ای که در حال زمین مرجع سازی است وجود داشته باشد، این روش گزینه مناسبی است. به طور کلی در صورتی که نقشه هایی از منابع اطلاعاتی مختلف که دارای دقت ترسیمی مختلف هستند و انطباق هندسی ضعیفی بین آنها وجود داشته باشد، این روش به عنون یک راهکار می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

5- روش ترانسفورم مختصاتی Thin Plate Spline
Radial basis functions شامل Thin Plate Spline، Natural Cubic Spline، Marcov Spline، Exponential Spline و Rational Quadratic Spline می شود. این روش ها برای تصحیح اعوجاجات محلی (Local) مناسب هستند. مقدار خطای RMS هنگام استفاده از Radial basis function اعلام نمی گردد به دلیل آنکه این روش ها از میانیابی دقیق یا Perfect Interpolator در موقعیت نقاط کنترل زمینی استفاده می کنند. حداقل تعداد نقاط کنترل زمینی مورد نیاز برای اجرای مبدلThin Plate Spline حداقل 4 نقطه کنترلی است. در شکل گرافیکی زیر نحوه تغییر شکل یک مبدل Thin Plate Spline را بر روی یک شبکه متعامد نشان می دهد.

6- روش ترانسفورم مختصاتی Natural Cubic Spline
یکی دیگر از توابع Radial basis functions می باشد. حداقل تعداد نقاط نترلی (GCPs) مورد نیاز اجرای این روش ترانسفورم 4 نقطه کنترلی است. به طوری که در مورد توابع Radial basis مطرح شد، این روش خطای RMS را به دلیل آنکه یک روش میانیابی دقیق بوده و دقیقاً از نقاط کنترل زمینی عبور می کند، گزارش نخواهد کرد. در شکل گرافیکی زیر نوع تغییر شکلی که یک مبدلNatural Cubic Spline بر روی یک شبکه متعامد ایجاد می کند نمایش داده شده است.

7- روش ترانسفورم مختصاتی Marcov Spline
یکی دیگر از توابع Radial Basis مبدل Marcov Spline می باشد. این روش نیز برای تصحیح اعوجاجات محلی مناسب است. خطای RMS به دلیل آنکه جزء روش های میانیابی دقیق طبقه بندی می گردد، در این روش گزارش داده نمی شود و حداقل تعداد نقاط کنترلی مورد نیاز برای اجرای این روش استفاده از حداقل 4 نقطه کنترلی است.

8- روش ترانسفورم مختصاتی Exponential Spline
روش تغییر شکل Exponential Spline نیز جزء توابع Radial Basis می باشد که به نوعی از یک میانیابی دقیق بین نقاط کنترلی استفاده می کند و به همین دلیل خطای RMS گزارش نمی کند. این روش تغییر شکل از حداقل 4 نقطه کنترل زمینی (GCPs) استفاده می کند. نوع تغییر شکل حاصل از یک مبدل Exponential Spline به صورت گرافیکی بر روی یک شبکه متعامد در شکل زیر نشان داده شده است.

9- روش ترانسفورم مختصاتی Rational Quadratic Spline
این روش نیز جز توابع Radial Basis بوده و به دلیل آنکه یک نوع میانیاب دقیق است خطای RMS را گزارش نمی دهد. این روش نیز برای تصحیح خطاهای محلی مناسب است و حداقل تعداد نقاط کنترلی مورد نیاز در این روش 4 نقطه کنترلی است.

10- روش ترانسفورم مختصاتی Inverse Distance Squared
روش تغییر شکل Inverse Distance Square یک روش Inverse Distance to a power Method است. این روش نیز برای تصحیح اعوجاجات محلی مناسب بوده و کاربرد دارد. حداقل تعداد نقاط کنترلی مورد نیاز برای اجرای این روش 4 نقطه کنترلی است. در شکل گرافیکی زیر نوع تغییر شکل حاصل از یک مبدل Inverse Distance Square بر روی یک شبکه متعامد نشان داده شده است.


نقشه حوضه های هیدرولوژیکی ایران

دانلود نقشه راههای ایران استایل 4

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش دوم (شروع به کار با پایتون)

نرم افزار Coordinate to Map V.1 برای ترسیم عوارض برداری نقطه ای، خطی و پلیگونی بر اساس اطلاعات نقطه ای برداشت شده در عملیات نقشه برداری

برنامه نویسی پایتون بخش ششم (Identifiers)

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه قشم به شماره NG-40-6

روش های ترانسفورم (Transformation) مختصاتی در نرم افزار ArcGIS Pro

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه تربت حیدریه به شماره NI-40-4

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش سوم (محاسبات ریاضی، استایل و خطاها در برنامه نویسی)

فیلم آموزشی زمین مرجع یا ژئورفرنس لایه ها و داده های مکانی در نرم افزار Surfer

برنامه نویسی پایتون بخش هشتم (انتساب چندگانه، ثابت ها، نوع-داده های عددی و اپراتورها)

روش نصب نرم افزار Envi 5.6

دانلود رایگان محاسبه سرعت دانلود و آپلود اینترنت

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش پنجم

کارگاه آموزشی تحلیل داده های رستری با استفاده از زبان برنامه نویسی پایتون

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش پانزدهم

روش نصب نرم افزار ArcGIS Pro 3.0.2

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش چهاردهم

دانلود نقشه راههای ایران استایل 2

نقشه های موقعیت سیاسی منطقه مطالعاتی بخش دوم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش شانزدهم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش دوازدهم (پروسه توسعه نرم افزار)

فیلم آموزشی زمین مرجع یا ژئورفرنس لایه ها و داده های مکانی در نرم افزار Arc GIS Desktop

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیستم

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه سرآوان به شماره NG-41-2

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و چهارم

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه زاهدان به شماره NH-41-9

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و هفتم

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه شاهرخت به شماره NI-41-9

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و سوم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش اول

آموزش صفر تا صد ترسیم نقشه های توپوگرافی حرفه ای در نرم افزار Arc GIS

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش چهارم (برنامه نویسی مقدماتی در پایتون)

دانلود و روش نصب نرم افزار Global Mapper 24

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه پیوشک به شماره NG-40-12

دانلود رایگان نقشه های توپوگرافی ایران در مقیاس 1:500000

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه گازیک به شماره NI-41-13

نرم افزار Arc GIS Desktop در مقابل Arc GIS Pro

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و دوم

دیدگاهتان را بنویسید