آشنایی با ماهواره سنتینل-2


معرفی هفت منبع داده اقلیمی رایگان جهانی

چرخش قطبی در مقابل چرخش خورشید آهنگ

آنالیز تصویر شئی گرا (OBIA)

تعامل انرژی در سنجش از دور : انعکاس، جذب و گسیل انرژی

معرفی 6 منبع رایگان داده های لیداری

آشنایی با SAR با استفاده از مثال

برنامه لندست : 50 سال آرشیو از تصاویر سطح زمین

دانلود رایگان نرم افزار ArcGIS Pro 2.8

ابر نقطه ای چیست ؟

انواع نقشه ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی: 25 روش مختلف و جذاب برای نمایش داده های مکانی در GIS

تصحیحات اتمسفری در سنجش از دور چیست ؟

سیستم های تصویر نقشه چیست ؟ و چرا بعضا برای ما گمراه کننده هستند ؟

ژئودزی: ریاضیات مکان

گیرنده های GPS چگونه کار می کنند ؟ سه گانه سازی در مقابل مثلث بندی

مأموریت توپوگرافی رادار شاتل (SRTM)

چرا پنجره اتمسفری در علوم زمین دارای اهمیت است ؟

تصاویر ماهواره ای DigitalGlobe: وردویو(Worldview)، ژئوآی(GeoEye) و آیکونوس (IKONOS)

راهنمای طبقه بندی نزدیکترین همسایه در e-Cognition

نقشه های کروپلت – مقدمه ای بر طبقه بندی داده

تصاویر چند طیفی (Multi-spectral) در مقایسه با تصاویر ابر طیفی (Hyper-spectral)

فتوگرافی هوایی (Aerial Photography) در مقابل ارتوفوتوگرافی (Orthophotography)

راهنمای جامع لیدار (Light Detection and Ranging – LiDAR)

سنجش از دور چیست ؟

منابع داده GIS رایگان در سطح جهانی : داده های رستری و برداری

مقدمه ای بر سرویس های نقشه کشی تحت وب (WMS)

علم داده مکانی چیست ؟

تحلیل عوارض سه بعدی

ژئوانالیتیکس: آنالیز داده های مکانی حجیم

فرمت های داده در سیستم اطلاعات جغرافیایی بخش سوم

فرمت های داده در سیستم اطلاعات جغرافیایی بخش دوم

فرمت های GIS و پسوندهای داده مکانی بخش اول

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش سی ام

انتشار نخستین تصاویر لندست 9 توسط سازمان هوا و فضای آمریکا (NASA)

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و نهم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و هشتم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و هفتم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و ششم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و پنجم

معرفی سامانه WEB GIS

نقشه متوسط دمای سطح زمین ایران (LST)
آشنایی با ماهواره های سری سنتینل
برای آشنایی با ماهواره های سری سنتینل از لینک های زیر استفاده کنید
آشنایی با ماهواره سنتینل-2
ماهواره Sentinel-2 مأموریت مشاهده سطح زمین بر اساس برنامه کپرنیک است که به صورت سیستماتیک تصاویر اپتیکی را در قدرت تفکیک مکانی بالا (10 متر تا 60 متر) بر روی سطح خشکی ها و دریاها برداشت می کند. این ماموریت دارای دو ماهواره دوقلو می باشد که به نام Sentinel-2A و Sentinel-2B شناخته می شوند و از دامنه وسیعی از خدمات و کاربردهایی همچون پایش کشاورزی، مدیریت مواضع ضروری و اورژانسی، طبقه بندی سطح زمین و کیفیت منابع آبی، پشتیبانی می کند. Seninel-2 توسط سازمان هوا و فضای اروپا به نام ESA توسعه و پشتیبانی می شود و ماهواره های آن توسط کنسرسیوم Airbus DS ساخته و تولید شده اند.

مرور اجمالی بر ماهواره Sentinel-2
ماهواره Sentinel-2 دارای مشخصات و ویژگی های کلیدی زیر می باشد:
1- داده های چند طیفی با 13 باند در طیف الکترومغناطیسی بخش مرئی، مادون قرمز نزدیک و مادون قرمز موج کوتاه
2- پوشش جهانی و سیستماتیک از سطح زمین از 56 درجه جنوبی تا 84 درجه عرض شمالی و نیز شامل آبهای ساحلی و تمامی بخش های دریای مدیترانه ای می گردد.
3- هر 10 روز یکبار بازدید مجددی از یک منطقه داشته که دارای زاویه دید یکسانی می باشد. در عرض های جغرافیایی بالا، عرض برداشت ماهوره Sentinel-2 دارای همپوشانی بیشتر و در برخی مناطق دو بار یا بیشتر در هر 10 روز، مشاهده انجام می گردد اما زاویه دید در این بخش ها متفاوت است.
4- قدرت تفکیک مکانی بین 10 و 20 متر تا 60 متر متغیر است.
5- میدان دید در این ماهواره 290 کیلومتر است.
6- دسترسی و استفاده از این داده ها رایگان است.
برای بازدید مرتب و پی در پی و نیز دسترسی گسترده، دو ماهواره Sentinel-2 (شامل Sentinel-2A و Sentinel2-B) با یکدیگر عمل می کنند. این وضعیت این امکان را فراهم می آورد که چرخه بازدید 10 روزه در 5 روز تکمیل گردد. عرض برداشت 290 کیلومتری توسط VNIR و SWIR که هر کدام از 12 تشخیص دهندة خطی که در دو ردیف قرار گرفته اند، ایجاد شده است.
نوع چرخش ماهواره Sentinel-2 به صورت خورشید آهنگ در ارتفاع 786 کیلومتری از سطح زمین بوده و در هر روز 14.3 چرخش داشته که در ساعت محلی 10:30 صبح از هر منطقه عبور می کند. این ساعت محلی به این دلیل انتخاب شده است که پوشش ابر به حداقل رسیده و شرایط روشنایی و تابش نور و سایه ها در بهترین شرایط قرار داشته باشد. این وضعیت چیزی نزدیک به زمان محلی ماهواره لندست بوده و با ماهواره اسپات کاملا یکسان است و امکان تلفیق داده های Sentinel-2 با داده های عمودی را فراهم نموده تا اینکه داده های سری زمین طولانی مدت ایجاد نمود.
کپی رایت
داده های راداری Sentinel-2 و تصاویری که از آن استخراج می گردد مشمول توافقاتی می گردد که بین ESA و کاربران انجام شده که در یک سند متنی به نام TERMS AND CONDITIONS FOR THE USE AND DISTRIBUTION OF SENTINEL DATA قرار دارد و البته شامل یک نوع لیسانس دسترسی باز می باشد.
زمان راه اندازی ماهواره های Sentinel-2
راه اندازی اولین ماهواره Sentinel-2A در 23 ژوئن 201 در ساعت 1:52 UTC با استفاده از ماهواره بر Vega انجام گرفت. ماهواره Sentinel-2B در 7 مارس 2017 در ساعت 1:49 UTC راه اندازی گردید این ماهواره نیز توسط راکت ماهواره بر Vega در مدار قرار گرفت.
سنسورهای ماهواره Sentinel-2
هر کدام از ماهواره های Sentinel-2 یک سنسور چند طیفی MSI با 13 کانال طیفی در بخش مرئی (Visible) و مادون قرمز نزدیک (NIR) و مادون قرمز موج کوتاه (SWIR) حمل می کنند. در 13 باند طیفی و قدرت تفکیک مکانی 10 متری، امکان هماهنگی با ماموریت های Landsat-8 و SPOY-5 را ایجاد کرده است. تصاویر ماهواره ای ماموریت سنتینل 2 بیشتر بر طبقه بندی زمین متمرکز شده است. سنسور MSI ماهواره سنتینل-2 در بخش فضایی و دفاعی Airbus در فرانسه طراحی و ساخته شده است. تصویرساز MSI از مفاهیم Push-broom استفاده می کند و طراحی آن بر اساس ملزومات هر برداشت وسیع 29 کیلومتری طراحی شده است که همچنین دارای توانایی اندازه گیری طیفی و هندسی بالایی باشد. این سنسور دارای دهانه 150 میلیمتری بوده و دارای سه عدسی غیر آستیگمات و فاصله کانونی در حدود 600 میلیمتر می باشد. همچنین دارای میدان دید لحظه ای در حدود 21 درجه در 3.5 درجه است. آیینه های به کار رفته در سنسور به صورت چهارگوشه بوده و از کاربیدهای سیلیکونی ساخته شده است که یک تکنولوژی شبیه به چیزی است که در ماموریت Gaia به کاررفته است. این سیستم همچنین از یک مکانیسم شاتر برای جلوگیری از تابش مستقیم خورشید به داخل عدسی های سنسور بهره می برد. این مکانیسم همچنین برای کالیبره کردن سنسور نیز مورد استفاده قرار می گیرد. به غیر از تمامی تفاوت هایی که ماموریت پایش اپتیکی سطح زمین دارد، ماهواره Sentinel-2 اولین ماهواره ای است که دارای توانایی پایش سطح زمین در 3 باند در حاشیه باند قرمز است د. قدرت تفکیک رادیومتریکی 12 بیت بوده و دارای شدت روشنایی متغیر از 0 تا 4095 می باشد.
باندهای طیفی ماهواره Sentinel-2
در جدول نمایش داده شده در زیر، تمامی باندهای طیفی ماهواره های Sentinel-2A و Sentinel-2B نشان داده شده است.

کاربردهای ماهواره Sentinel-2
ماهواره های Sentinel-2 دارای کاربردهای گسترده ای مربوط به آبهای ساحلی و خشکی های سطح کره زمین هستند.
این پروژه، اطلاعاتی در مورد فعالیت های جنگلداری و کشاورزی ارائه می نماید که می تواند در مدیریت امنیت غذایی مفید واقع شود. تصاویر ماهواره ای Sentinel-2 می تواند در تعیین انواع شاخص های مختلف گیاهی همچون کروفیل برگ و شاخص محتوای آبی گیاه مورد استفاده قرار گیرد. این تصاویر به خصوص برای برآورد و پیش بینی موثر متغیرهای محیطی و کاربردهایی که مرتبط به پوشش گیاهی سطح زمین است، می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
علاوه بر پایش رشد گیاهی، ماهواره های Sentinel-2 می تواند برای ترسیم تغییرات پوشش اراضی و نیز پایش جنگل های کره زمین مورد استفاده قرار گیرد. این ماهواره ها نیز اطلاعاتی در مورد آلودگی دریاچه ها و آب های ساحلی نیز فراهم می آورند. تصاویر مربوط به سیلاب ها، آتش فشان ها و لغزش ها نیز در نقشه کشی مخاطرات محیطی مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند در تلاش های امدادی بشردوستانه کاربرد داشته باشد.
برخی از کاربردهای ماهواره های Sentinel-2 به شرح زیر است:
1- پایش تغییرات پوشش اراضی در بخش پایش محیطی
2- کاربردهای کشاورزی همچون پایش محصول و مدیریت برای کمک به امنیت غذایی
3- پایش دقیق جنگل و پوشش گیاهی و استخراج پارامترهای وابسته به پوشش گیاهی همچون شاخص سطح برگ (Leaf Area Index)، تراکم کلروفیل (chlorophyll concentration)، برآورد جرم کربن (carbon mass estimations).
4- مشاهده مناطق ساحلی (پایش محیط های دریایی، نقشه کشی مناطق ساحلی)
5- پایش پهنه های آبی بسته داخلی
6- پایش یخچال ها، نقشه کشی محدوده های پوشیده از یخ و برف، پایش برف-پوش ها
7- نقشه کشی و مدیریت سیلابها (آنالیز ریسک، ارزیابی تلفات، مدیریت بحران در هنگام سیلاب).
اپلیکیشن های تحت وب Sentinel-2 روش های بسیار ساده ای در مشاهده و آنالیز تغییرات سطح زمین بر اساس آرشیو تصاویر ماهواره های Sentinel-2 فراهم می آورد.
محصولات ماهواره های Sentinel-2
چند محصول عمده توسط ماموریت Sentinel-2 وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره می شود:
1- محصول Level-1C
انعکاس در حد بالای اتمسفر در هندسه کارتوگرافیکی (تلفیقی از سیستم تصویر UTM و بیضوی WGS84). محصول Level-1C دارای کاشی های 100 کیلومتر مربعی هستند که هر کدام دارای حجمی معادل 500 مگابایت می باشد. این محصول به صورت ژئومتریکی و رادیومتریکی تصحیح شده است (شامل orthorectification نیز می شود). این محصول را می توان از Copernicus Open Access Hub تهیه نمود.
2- محصول Level-2A
محصول Level-2A (انعکاس سطحی در ژئومتری کارتوگرافیکی) شامل ARD یا Analysis Ready Data می گردد، این محصول می تواند به طور مستقیم در کاربردهای دیگر بدون نیاز به پردازش های اضافی مورد استفاده قرار گیرد. این محصول را می توان از منابع مختلفی شامل Copernicus Open Access Hub به دست آورد و یا از طریق پردازنده ابزار SNAP مربوط به سازمان فضایی اروپا (ESA) تهیه کرد.
3- محصول Level-1B
علاوه بر دو محصول فوق، محصول دیگری نیز از سنتینل 2 وجود دارد که بیشتر، کارشناسان حرفه ای از آن استفاده می کنند. این محصول Level-1B است که تشعشع را در بخش بالای اتمسفر در هندسه سنسور ارائه میدهد. Level-1B از چند قطعه تلفیق شده است. یک قطعه نمایش دهنده زیرتصویری مربوط به یکی از 12 تشخیص دهنده در امتداد جهت حرکت می باشد و شامل تعداد خطوط مشخصی در امتداد مسیر حرکت می باشد. هر یک از قطعات Level-1B دارای حجمی در حدود 27 مگابایت می باشد. با توجه به پیچیدگی داده های Level-B استفاده از آنها نیازمند تخصص بالاتری است.
گالری تصاویر برداشت شده توسط ماهواره Sentinel-2






آموزش تحلیل های هیدرولوژی در نرم افزار Arc GIS Desktop

مقدمه ای بر برنامه نویسی کامپیوتر بخش سخت افزار

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه قشم به شماره NG-40-6

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه سرآوان به شماره NG-41-2

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه مشهد به شماره NJ-40-16

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش چهارم (برنامه نویسی مقدماتی در پایتون)

روش نصب نرم افزار Envi 5.6

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش هفدهم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش نهم (نمادهای علمی، ارزیابی عبارات و اولویت اجرای اپراتورها)

نقشه های زمین شناسی اسکن شده ایران در مقیاس 1:250000

دانلود رایگان تصاویر ماهواره ای ژئورفرنس شده با رزولوشن بالا

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه ایرانشهر به شماره NG-41-1

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه سرخس به شماره NJ-41-13

دانلود نرم افزار Arc GIS Pro 2.5 + روش نصب گام به گام

سیکل توسعه نرم افزار

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه پیوشک به شماره NG-40-12

روش نصب نرم افزار ArcGIS Pro 3.0.2

نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه زابل به شماره NH-41-1

معرفی توانایی ها و ویژگی های ماهواره لندست 9

دانلود نقشه راههای ایران استایل 2

نرم افزار Arc GIS Desktop در مقابل Arc GIS Pro

دانلود و روش نصب نرم افزار Global Mapper 24

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش هفتم

نقشه حوضه های هیدرولوژیکی ایران

نرم افزار Z-scale Estimator

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش پنجم

سیستم مختصات، واژه شناسی و مفاهیم در سیستم اطلاعات جغرافیایی

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه نره نو به شماره NH-41-14

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش بیست و چهارم

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش چهاردهم

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش چهارم

برنامه نویسی پایتون بخش ششم (Identifiers)

ابزارهای برنامه نویسی (Programming Tools)

دانلود و روش نصب نرم افزار Surfer 24

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش اول

نقشه های پوششی زمین شناسی ایران در مقیاس 1:100000 بخش اول

دانلود نقشه های توپوگرافی اسکن شده با مقیاس 1/50000 برگه خاش به شماره NH-41-13

آموزش برنامه نویسی پایتون بخش پنجم

فیلم آموزشی زمین مرجع یا ژئورفرنس لایه ها و داده های مکانی در نرم افزار Arc GIS Desktop

دیدگاهتان را بنویسید